Umeå kommuns konststipendium 2019

Mottog Umeå kommuns konststipendium 2019 med den fina motiveringen:

”Berättelsen är central i Helena Wikströms konstnärskap och den gestaltas med hjälp av olika medier och metoder. Ibland arbetar Wikström solo, ibland i samarbete med andra.
Det är inte alla konstnärer som efter en kurs i animation ger sig på att göra en hel dokumentärfilm, men det gjorde Wikström!
Resultatet blev den historiska dokumentären ”Radio Black Peter” som senare sändes på SVT under bästa sändningstid. Dokumentärfilmen och projektet resulterade också i en utställning med titeln: ”Pussel och pirater” på Västerbottens museum 2018. Utställningen vittnar om ett omfattande konstnärligt forskningsarbete om de första radiopiraterna i Sverige 1952 och den lilla byn Lomsjö i Västerbotten.
Som alltid då Wikström gestaltar något, så gör hon det med stor känsla och kunskap om både material och rumslighet.
Hennes arbete har under de senaste åren rört sig mellan många olika teman och uttryck.
Från projekt som exempelvis; ”Emergency Exit” till projektet; ”The Bubble Floats Before”. Delar ur ”Emergency Exit” visades i Umeå konsthall 2015 under titeln ”Radioskugga”.
Här tar Wikström med oss in i ”The Corner House” i Riga, där hon låter fotografi av ljusreflexer från exitskyltar berätta delar av stadens historia. ”The Bubble Floats Before” är en videoinstallation som bygger på dialog mellan konstnären själv och den brittiska roman- och novellförfattaren Mary Shelley (1797-1851).
Ett psykologiskt möte mellan två kvinnor, vars liv och tankar flätas samman.
En poetisk och mångbottnad videogestaltning. Verket visades senast i London 2019.
Förutom ett starkt och särpräglat konstnärskap är Helena Wikström en drivande kraft bakom Umeås konstscen. Detta bland annat genom sitt mångåriga engagemang i det konstnärsdrivna Galleri Verkligheten och som konstnärlig ledare för Vita Kuben på Norrlandsoperan.”